Rolul unui cabinet de psihologie

Rolul unui cabinet de psihologie

Rolul unui psihologRolul unui cabinet de psihologie este alterat de conceptii gresite: „ce poate face un „psiholog (adica strain)” pentru mine, astfel incat sa ma simt mai bine?”

Asa incat, avand in vedere cele de mai sus, e oarecum natural sa ni se para destul de greu doar sa ne gandim ca am putea merge la un psiholog, daramite sa fim convinsi de faptul ca unul ne poate ajuta. Desigur ca aceasta conceptie gresita isi are radacina in credintele inoculate in timpul perioadei comuniste in care psihologia a fost un domeniu despre care nu se discuta, iar practica psihologiei interzise.

Articolul acesta are rolul de a clarifica unele dintre miturile si/ sau ingrijorarile pe care multi dintre noi le putem avea in legatura cu mersul la psiholog si cu ce ne poate ajuta un psiholog.

#1. „Nu am informatii despre modul in care ma poate ajuta un psiholog”.

Aceasta credinta este extrem de des intalnita. Sursa acesteia este practic lipsa de informatie referitor la rolul pe care il poate juca un psiholog in a rezolva unele dintre dificultatile cu care ma confrunt.

De asemenea, te voi ruga sa te gandesti la perioadele din viata ta cand te simteai rau, cand aveai stari sau ganduri pe care nu ti le puteai explica. Sau cand aveai un conflict major cu alte persoane sau cu partenerul sau partenera ta de cuplu. Aici poate interveni un psiholog care are abilitatile necesare pentru a lamuri toate aceste stari, pentru a te ajuta sa afli ce se intampla in mintea ta atunci cand treci prin aceste stari dificile si pentru a te invata noi modalitati de a trece cu succes peste acestea.

# 2. „Daca merg la psiholog lumea va crede ca sunt nebun”.

Aceasta credinta ii impiedica pe multi dintre noi sa se adreseze unui psiholog atunci cand ar avea nevoie si isi are sursa in confuzia extrem de frecventa intre ce inseamna un psiholog si ce inseamna un psihiatru.

Mai mult decat atat, e important de stiut ca desi cei doi pot lucra in complementaritate, adica ca in unele afectiuni pe care le trateaza un psiholog e important sa existe si suportul medicamentos oferit de un psihiatru, mersul la psiholog nu este o dovada de „nebunie”. Dimpotriva, apelarea la un ajutor specializat in momente dificile de viata denota responsabilitate si deschidere catre rezolvarea unor probleme care se pot intinde pe o perioada lunga si care pot afecta pe termen lung calitatea vietii noastre. Asa ca de ce sa nu intervenim in cazul lor de la inceput, cand vedem ca ceva nu e in regula si sa ne bucuram mai repede de o calitate ridicata a vietii noastre?

# 3 „Psihologul la care am fost nu m-a ajutat cu nimic”

Aceasta credinta se refera la faptul ca unele persoane au mers la psiholog in momente dificile din viata lor, dar din motive diferite pentru fiecare, au renuntat la continuarea sedintelor. Acest lucru i-a facut sa creada ca psihologul si sedintele cu acesta nu l-au ajutat cu nimic.

Aceasta credinta se intalneste destul de des si un alt motiv pentru aceasta este ca se intampla uneori sa nu ni se para sau nu simtim ca psihologul/ psihoterapeutul la care ne-am dus este potrivit pentru noi. Fie prin stilul sau mai directiv sau dimpotriva mai putin directiv, poate prin atitudinea sa, poate prin varsta sa, si asa mai departe.

Cert este ca, chiar daca nu ai gasit psihologul potrivit pentru tine din prima, nu te opri. Exista extrem de multi specialisti foarte bine pregatiti care au instrumentele necesare pentru a te ajuta intr-un mod eficient, asa incat ar fi pacat sa incetezi sa cauti ajutor, doar pentru ca un singur psiholog nu a fost asa cum te-ai fi asteptat tu.

Dimpotriva, este chiar recomandat sa fii confortabil cu psihoterapeutul la care mergi: sa ai incredere in el, sa ai incredere ca ii poti impartasi anumite lucruri si sa ai incredere ca te poate ajuta.

Prima sedinta este o ocazie foarte buna pentru a te convinge daca ti se pare confortabil sa lucrezi cu respectivul psiholog sau psihoterapeut, sa vezi daca atitudinea sa este cea potrivita. Daca crezi ca toate lucrurile acestea te nemultumesc, nu te descuraja. Iti recomand sa perseverezi si sa cauti un altul care te poate ajuta.

De asemenea, prima sedinta e o ocazie buna si sa aflati daca psihoterapeutul cu care lucrati foloseste in interventia pe care o stabiliti de comun acord tehnici care si-au dovedit eficacitatea in studii de cercetare validate stiintific. Acest lucru va va garanta o interventie corecta si desigur o eficienta mai buna a interventiei.

De cate ori nu s-a intamplat sa va intrebati ce se intampla in cadrul unei relatii psiholog-client? O data, de doua ori sau poate chiar niciodata. Important este sa clarificam macar putin ceea ce implica o sedinta de consiliere.

La consiliere pot merge persoane care au o dilema de nivel cotidian, care au o probelema ce le consuma energia, o problema de sanatate ce nu a putut fi rezolvata de medicamente, stres, fobii etc. Ceea ce mi se pare important de mentionat este ca la psiholog merg atat persoane pe care societatea le numeste „normale” cat si persoane care au diferite tulburari.

Rolul unui psiholog este de a va ajuta sa intelegeti problema sau dificultatea pe care o exprimentati, sa va ajute sa o exprimati verbal sau comportamental. De multe ori clientii vin spunand ca stiu care este problema, stiu care le sunt nevoile, dar nu stiu cum sa se si ocupe de rezolvare.

Consilierea si psihoterapia sunt interventii de scurta sau de lunga durata care au urmatoarele scopuri:
- prevenirea sau remiterea unor tulburari psihice, emotioanale, psihosomatice sau dezadaptative;
– sustinerea clientului in timpul procesului;
– ghidarea individului catre gasirea unei rezolvari propice pentru situatia in care se afla;
– implementarea strategiilor invatate in viata de zi cu zi. Strategiile sunt folosite pentru a face fata unor probleme personale sau relationale care pot avea efecte in viata familiala, familiala si profesionala.

Rolul psihologului este de a ajuta clientul sa isi descopere resursele care ii permit sa isi rezolve problema prin forte proprii. Poate va intrebati din ce cauza se intampla acest lucru in loc sa ii fie furnizata direct solutia. Desi procesul decurge mai greu in sensul acesta, rezultatul este mai bun si de lunga durata. Deci, am putea afirma ca psihologul are metoda prin care sa te faca pe tine sa descoperi cheia rezolvarii.